Realizarea proiectului de reabilitare a fost posibil cu sprijinul financiar al Fondului European de Dezvoltare Regională, al Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației din România, al Guvernului Ungariei, al Bethlen Gábor Management de Fonduri din Ungaria, al Secretariatului de Stat pentru Culte, al Primăriei Cluj-Napoca, al Asociației Treasured Cluj și al multor donatori privați.
Valoarea totală a proiectului s-a ridicat la 4.5 milioane de euro.
Încă din secolul al XIX-lea, istoricii s-au interesat de istoria construcției Bisericii Sf. Mihail din Cluj-Napoca, care rămâne neexplicată până în zilele noastre. Restaurarea și renovarea bisericii a oferit prilejul unui studiu mai detaliat al acesteia. Istoria celei mai importante clădiri bisericești gotice din Cluj-Napoca s-a îmbogățit cu date noi, care sunt, de asemenea, în curs de prelucrare.
Cel mai inovator aspect al restaurării este reprezentat de metodele de consolidare structurală, care utilizează structuri din oțel pentru a spori siguranța la cutremur. Utilizarea de elemente noi fabricate la nivel local și inserția de armături din oțel inoxidabil au demonstrat un echilibru între tradiție și modernitate.
Releveul arhitectural al Bisericii Sfântul Mihail a fost completat cu o scanare 3D, esențială pentru planurile noii scări din oțel. Scanarea a identificat o deformare a turnului neogotic cu 20 cm. Degradările structurale au fost documentate și monitorizate pe parcursul lucrărilor. Deteriorarea arcelor din secolul XVIII a fost observată după înlăturarea completărilor vechi de 300 de ani.
Explorările arheologice efectuate în timpul renovării au scos la iveală comori precum fragmente arhitecturale originale și artă medievală de o valoare inestimabilă, îmbogățind povestea bisericii. Starea bolților a fost documentată după îndepărtarea tencuielilor, iar intervențiile au inclus împănări, injectări, re-rostuiri și tencuieli armate.
Cercetarea arheologică a descoperit niveluri medievale, detalii arhitectonice și un altar, precum și sute de morminte în și în jurul bisericii. Lucrările de restaurare la altarul principal neogotic și ansamblul baroc au inclus doar intervenții de conservare necesare, fără restaurări majore. Dincolo de consolidări structurale exhaustive și restaurări ale fațadei, proiectul a inclus, de asemenea, reamenajarea interioarelor și lucrări de modernizare.
Distincții:
Biserica Sfântul Mihail din Cluj-Napoca a câștigat Premiul Uniunii Europene pentru Patrimoniu Cultural / Premiul Europa Nostra 2024, în categoria Conservare și reutilizare adaptivă, co-finanțat prin programul Europa Creativă.
Acest proiect de restaurare este un exemplu elocvent de intervenție sensibilă și respectuoasă pentru un sit de patrimoniu care se confruntă cu provocări complexe. Metodele utilizate și angajamentul echipei interdisciplinare implicate au fost apreciate de juriul premiilor, iar rezultatele au fost considerate remarcabile.
Link:
https://www.europeanheritageawards.eu/winners/st-michael-church/
Despre istoria bisericii:
Biserica Romano-Catolică Sfântul Mihail este un important monument de arhitectură gotică din Transilvania, situat în Piața Centrală din Cluj-Napoca. Inclusă pe lista monumentelor istorice din județul Cluj, biserica se remarcă prin dimensiunile sale impresionante: 70 de metri lungime și o turlă de 80 de metri înălțime.
Începând din anul 2010 este înscrisă pe lista monumentelor istorice din județul Cluj, elaborată de Ministerul Culturii si Patrimoniului Național din România, cod LMI CJ-II-m-A-07469.
În sursele scrise, parohul bisericii este menționat pentru prima dată în 1316. Există multe opinii diferite cu privire la originile actualei biserici, dar punctul de plecare este întotdeauna scrisoarea de indulgență din 1349 de la Avignon, în care sunt menționate pentru prima dată biserica Sfântul Mihail și anexa sa, capela Sfântul Iacob, care, însă, se referă la clădirea bisericii anterioare. Construcția actualei biserici a fost începută, fără îndoială, după acordarea indulgenței, în al treilea sfert al secolului al XIV-lea.
Edificiul este o biserică gotică de tip hală, cu boltă, vitralii și sculpturi impresionante.
Deasupra porții de intrare se află un blazon cu Sfântul Mihail și stemele Sfântului Imperiu Roman, Regatului Ungar și Regatului Boemiei.
Capela Schleunig, situată în colțul sud-vestic și terminată în 1481, păstrează fresce importante. Tocul ușii sacristiei, o sculptură renascentistă din 1528, a fost realizat de un meșter german. Altarul neogotic al lui Lajos Back a fost premiat la Expoziția Mondială din 1873. Restaurările din 1957-1960 au redescoperit picturi murale din secolele XIV-XV.